wvdm-aug-s-675Onze wijn van de maand augustus is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de Cantina Sociale di Dolianova op Sardinië en de groep Alma Wines. Alma Wines is eigenlijk een groep van oenologen, die actief zijn in 11 Italiaanse regio’s. Ze beschikken ook over zes bottelcentrales, verdeeld over het land en  ze maken selecties die ze onderbrengen in verschillende ondermerken, al naargelang de beoogde stijl. Zo maken ze onder meer het Ambo-gamma en de “Sotto il Sole”-reeks, die net als onze Vermentino door Delhaize verdeeld worden.

De Cantine Sociale di Dolianova is een coöperatie, die opgericht werd in 1949. Ze telt ondertussen  441 leden die samen zo’n 1200 ha in bezit hebben. Daarvan maken ze alles samen ongeveer 4 miljoen flessen per jaar.  Uiteraard zitten er naast de Vermentino nog heel wat andere wijnen in hun portefeuille, waaronder zelfs schuimwijnen en dessertwijnen. Vermentino di Sardegna kan als appellatie op heel Sardinië geproduceerd worden. Het is dan ook een beetje een specialiteit van het eiland. Vermentino is een druif die middelgrote bessen oplevert en vrij laat rijpt. Jonge blaadjes van de plant hebben een wat donzig uitzicht en wanneer men de trossen overrijp laat worden, voor de zoete variant, krijgt de pel van de druiven een roosachtige schijn. De wijnen ervan worden geprezen voor hun aromatisch karakter.

De Torrae del Sale 2012 charmeert het oog met een briljante groengele kleur. De neus is inderdaad intens met bloemige tonen en zelfs een vleugje honing. Daarnaast ook wat tonen van rijpe perzik. In de mond is deze wijn heel sappig met een dominantie van citrustonen. Wat hem gastronomisch vooral interessant maakt is zijn uiterst geslaagde combinatie van kracht en elegantie. Deze wijn heeft al wat body, maar alles is mooi gekanaliseerd hetgeen resulteert in een wijn met een heel verleidelijke smaak, die vlot wegdrinkt. Score: AA Prijs: 5,99 euro/fles. (Momenteel – dit bericht is gepost op 5/8/13 – loopt er zelfs een speciale promotie)

Verdeeld door Delhaize.

Meer info op www.delhaizewineworld.com


Share this page