wvdm-feb14-s-IMG 1188Nadat we er in januari een maandje tussenuit knepen, zijn we hier weer met onze wijn van de maand februari. Zeggen dat Château Montus een cultwijn is, is in feite een understatement. Wijnmaker Alain Brumont zette deze wijn midden de jaren '80 op de kaart, maar toch denken de meeste wijnliefhebbers dan in de eerste plaats aan de dieppaarse geconcentreerde superrijke Madiran, die door de internationale pers de hemel wordt ingeprezen.
Veel minder bekend is dat er van Château Montus ook een witte variant bestaat. Dat moet dan onder de appellatie Pacherenc-du-Vic-Bilh, want Madiran bestaat niet in wit. De algehele aanplant van Pacherenc-du-Vic-Bilh beslaat maar zo'n 250 ha voor de hele appellatie en hij kan afkomstig zijn van vier verschillende druivenrassen. De Arrufiac en de Petit Courbu vormen meestal de basis van de droge variant, al dan niet aangevuld met Gros Manseng. De ruggengraat van de zoete variant wordt meestal gevormd door de Petit Manseng, aangevuld met Gros Manseng.
Alain Brumont pakt het in zijn geheel eigenwijze stijl weer net iets anders aan. Hij maakt een droge wijn op basis van hoofdzakelijk Petit Courbu, maar met een klein vleugje Petit Manseng. De wijngaarden zijn aangelegd op terrassen, één rij stokken per terras, en wortelen in een klei-kalkbodem. De druiven ondergaan een genuanceerde trage persing bij lage temperatuur en genieten van een opvoeding op hout gedurende 14 tot 15 maanden in fusten van 600 l, waarbij er constant contact is met de droesem.

Op de Foire du Vin in Mechelen proefden wij de Château Montus 2010, dat is de jaargang die momenteel op de markt is. Deze wijn wordt gekenmerkt door een licht gouden kleur met gulden reflecties in de rand. De neus is heel complex met een subtiele houttoets, zachte perziktonen en een verleidelijke vanille-component. In de smaak ligt het accent op een frisse aciditeit. De wijn bezit behoorlijk wat kracht en lengte en de edele vattonen zijn op een virtuoze manier verweven in het geheel.

Een absolute feestwijn die zich dan ook prijsgewijs situeert op 22,43 euro/fles. Score: AA.
Verdeeld door The Wine Agency.

Meer info via www.TheWineAgency.be


Share this page