wvnd-december13

Met de eindejaarsfeesten in het verschiet zochten wij als “Wijn van de Maand December” naar een feestelijke rode. Zo kwamen we terecht bij deze wijn. 
De Agricola San Felice in Toscane heeft een lange geschiedenis, maar het Grote Geld was daarin nooit ver weg. Het landgoed in Castelnuovo Berardegna ligt op ongeveer 400 m hoogte en beslaat zo maar eventjes 650 ha, waarvan 140 ha wijngaarden. Daarnaast staan er ook nog eens zo’n 17000 olijfbomen. In de 19de eeuw kwam het in handen van de machtige Del Taja –familie, medeoprichters van het Consorzio del Chianti Classico. Vandaag is het domein eigendom van de bank- en verzekeringsgroep Allianz S.p.A. Die beschrijven San Felice als een “project”.
Naast de wijngaarden is er ondertussen immers ook o.a. de “Relais San Felice”, een luxehotel dat werd ondergebracht in de middeleeuwse “borgo” rond het kerkje van Pieve San Felice in Princis en alles biedt wat u zich daarbij voorstelt: zwembad, tenniscourts, luxueuze vergaderzalen enz.
Op San Felice wordt er veel aandacht besteed aan wetenschappelijke research. Sinds decennia werkt men samen met de Universiteit van Firenze en doet men o.a. onderzoek op het vlak van de kruising van variëteiten, de densiteit van de aanplant en het effect van verschillende geleidingssystemen. Uniek is zeker het zogenaamde “Vitiarium”, een levend druivenras-museum waar op 2 ha meer dan 270 oude variëteiten staan aangeplant.
De Chianti Classico 2010 die we vandaag is ons glas hebben is een reflectie van al die zorg en aandacht. Het gaat om een blend van 80% Sangiovese, 10% Colorino en 10% Pugnitello. Wijn met een medium kleurconcentratie: warm fluweelrood met een robijnrode rand waarin het tuillé lichtjes begint door te schemeren. Een mooie intense neus met naast fruittonen vooral een een aangename gebrande toets (koffie). In de mond volop rood fruit: heel rijpe krieken. Kersen ook. Goed gestructureerd met ook nog een hint van peper.

Prijs: 13,85 euro/fles. Score: A+. Deze wijn haalde ook al hoge scores bij de “Wine Specator” (90), de “Wine Enthousiast” (91) en last-but-not-least Robert Parker (92/100).

Verdeeld door Semprevino in Mechelen. Meer info via www.semprevino.be of via www.agricolasanfelice.com


Share this page