wvdm-okt13-s

Wie “Elzas” zegt, denkt op wijngebied in de eerste plaats aan wit. Dat is logisch, want het merendeel van de productie bestaat daar uit witte wijnen. Maar op die manier dreigen we wel pareltjes zoals onze “Wijn van de maand oktober” over het hoofd te zien en dat zou natuurlijk spijtig zijn.

Een Pinot Noir puur dus, uit het “Réserve”-gamma van de Cave Vinicole van Kientzheim-Kaysersberg, een lijn die zich toespitst op monocépage-wijnen. De Cave werd gesticht op 14 december 1955 en bracht in 1957 haar eerste oogst op de markt. Ondertussen is het aantal coöperanten opgelopen tot zo’n 120 en samen bewerken zij ongeveer 168 ha wijngaarden, verdeeld over niet minder dan 1000 percelen! De gezamenlijke oogst bedraagt gemiddeld zo’n 11000 hectoliter, wat borg staat voor zo’n 1,5 miljoen flessen, waarvan 15% grands crus.

Deze Pinot Noir is volledig met de hand geoogst en komt uit het gezegende jaar 2009. De kleur is transparant met warme robijnrode tinten en een licht getuilleerde rand. Het aroma wordt gekenmerkt door een kruidige toets, aangevuld met een vleugje griottes. De smaak valt op door zijn aangename souplesse. Je proeft hier de rijkdom van het millésime: de zon heeft gul geschenen in 2009 en dat laat  zijn sporen na onder de vorm van een fluwelige textuur en een mooi uitgerijpte suave aciditeit. Een wijn die u nú moet drinken, op het hoogtepunt van zijn ontwikkeling. Heerlijk gezelschap bij een pastaschotel, maar ook in dialoog met een vakkundig gebraden rosbief (mooi rozig in de kern) gaat het knetteren. Score: A. Prijs: 8,20 euro/fles. Verdeeld door Wijnhuis Merckx in Muizen.

Meer details via www.merckxmechelen.be


Share this page