wvdm-sep-Piccini

Onze wijn van de maand september is een Italiaans product en dat mag je hier wel erg letterlijk nemen. De oorsprongsbenaming van deze wijn is heel bescheiden: gewoon “Vino Rosso d’Italia”. Je zou dan een anoniem mengwijntje verwachten, maar niets is minder waar. Eén en ander wordt al duidelijker als we de handtekening van de producent bestuderen. Piccini , een wijnfamilie die wortelt in de grond van Toscane, waar de stamvader, Angiolino in 1882 begon met een bescheiden wijngoed van 7 ha. Mario en Martina Piccini zijn ondertussen de vierde generatie “in de wijn” en staan aan het hoofd van een klein imperium met in de portefeuille onder andere Fattoria di Valiano in de Chianti Classico (230 ha, waarvan 70 ha wijngaarden), Villa Al Cortile (waar ze Rosso en Brunello di Montalcino produceren) en Tenuta Moraia, gelegen in het prachtige natuurgebied van de Maremma Toscana.
Voor deze “Memoro” wilden ze een wijn creëren die hun “Italiëgevoel” zou reflecteren. Met name wilden ze de 150ste verjaardag van Italië als staat vieren. Het werd een concept-wijn die een blend zou worden van het beste uit alle uithoeken van Italië, samengebracht onder één kurk. De windroos op het etiket symboliseert deze symbiose. Zo ontstond dan deze assemblage van 40% Primitivo uit Puglia, 20 % Nero d’Avola uit Sicilië, 10% Merlot uit de Veneto en tenslotte 30% Montepulciano uit Abruzzo, die laatste gedurende ongeveer een jaar op vat gerijpt.
Wij noteerden: wijn met een goede kleurconcentratie. Diepe paarsrode tint met een granaatrode rand. Gulle neus met een vleugje eucalyptus en gestoofde kriekjes. In de tijd komt daar nog een toets vanille bij. Volle, zondoorstoofde smaak met veel souplesse en een beetje rondeur in de aanzet. Volop rood fruit: kersen, krieken. Zachte, chocolaty tannines in de afdronk. De alcohol is present, maar stoort niet. Een wijn voor als de avonden alweer wat kouder worden en er in de oven een lamsbout gaart. Score: A+. Prijs: 6,59 euro. Verdeeld door Carrefour. Meer info via www.carrefour.eu


Share this page