Wijn van de maand Juli sP6040558

Onze wijn van de maand juli is een Riesling uit…Australië. Dat klinkt misschien wat exotisch, maar in Clare Valley, het gebied waar deze wijn vandaan komt is Riesling zonder meer de belangrijkste druivensoort. Clare Valley is het noordelijkste wijngebied van de regio South-Australia. (Opgepast, we zitten hier in het zuidelijk halfrond, dus noord en zuid hebben andere connotaties dan bij ons!) Om kort te gaan: het klimaat is er heet en droog. Komt daarbij dat slechts weinig wijngaarden hier geïrrigeerd worden. Het is voor de wijnstokken dus knokken om te overleven en zoals zo vaak in wijnland leveren wijnstokken die gestresst worden juist de mooiste producten.
Tim Adams Winery is ontstaan uit een samenwerking tussen twee koppels: enerzijds Tim en Pam Adams en anderzijds Bill en Jill Wray. In 1984 sloegen zij de handen in mekaar met de bedoeling een bedrijfje uit de grond te stampen met twee activiteiten: de productie van wijn en het vervaardigen van eikenhouten vaten. In 1986 werd de eerste wijn uitgebracht onder het “Adams and Wray”-etiket, maar in 1987 werd het partnership (overigens in alle vriendschap) ontbonden. Vanaf 1987 veranderde de naam in Tim Adams Wines. De Winery verwerkt naast Riesling ook Semillon, Pinot Gris, Shiraz, Tempranillo, Cabernet en Malbec.
Hun Riesling “Protégé” 2010 is een echt pareltje. De wijn heeft een ondersteunde strogele kleur met witkoperen reflecties. De neus is heel intens en geschakeerd met tonen van witte perzik en een al mooi ontwikkelde pétrolé-toets. Ook in de smaak viert de kenmerkende typicitiet van de Riesling hoogtij. Een licht zalvige textuur en een rinse gespreide aciditeit met veel sappigheid en lengte. Een wijn die nu al heel lekker is, maar nog boordevol potentieel zit. Dat is nu net het leuke aan een grote Riesling : veel instant drinkplezier en tegelijk weten dat er nog veel complexiteit ligt ter sluimeren voor wie het geduld heeft erop te wachten.

Score: AA. Prijs: 10,88 euro/fles

Verdeeld door Wine World in Kontich. Meer info op www.wineworld.be


Share this page